Tahdenlennon Aarre - In Our Memories
Muistoissamme
01.03.2013 - 01.04.2016
VIRTUAALIHEVONEN | A SIM-GAME HORSE

† Tähdenlennon Aarre
VIR MVA Ch, KTK-III, ERJ-II, SLA-II, YLA2, Jälkeläisluokka C
Rotu, sukupuoli: Suomenpienhevonen Syntymäaika: 01.03.2013   
Sukupuoli: Ori Rekisterinumero: VH14-018-0386
Säkäkorkeus: 148cm Kasvattaja: Eero Virtala (evm)
Väri: Rautiaankimo Omistaja: Jenny (VRL-12948)
Painotuslaji: Estepainotus Koulutustaso: Ko: Helppo B, re: 80cm

Jälkeläiset Saavutukset
t. Huvitutin Aava    s. 15.02.2014    (e. Savimajan Lilian)
t. Huvitutin Tiitu-Teresa    s. 21.03.2014    (e. Sovinnon Karoliina)
t. Huvitutin Vimpula    s. 04.12.2014    (e. Primadonna)
o. Huvitutin Pelimies    s. 09.12.2014    (e. Ponipalleron Pikku-Nella)
o. Puolimieli JEI    s. 09.07.2015    (e. Riinan Rilla)
t. Huvitutin Vilijonkka    s. 20.12.2015    (e. Vilijaana)
o. Huvitutin Aaroni    s. 09.01.2016    (e. Likan Limetti)
t. Huvitutin Viuhti    s. 20.01.2016    (e. Vilijaana)
t. Adinan Tähti-Tyttö    s. 21.01.2016    (e. Sirun Vilukissa)
o. Raitulan Elohopea    s. ??.03.2016    (e. Tansaania)
VIR MVA Ch- arvonimi myönnetty 08.03.2015
KTK-III palkittu huhtikuussa 2015 (pistein 15 + 14 + 16 + 17 = 62 p.)
SLA-II palkittu marraskuussa 2015 (pistein 12 (3+3+3+3) + 22 + 22 + 20 + 11 = 87 p.)
ERJ-II palkittu marraskuussa 2015 (pistein 7 + 40 + 14 + 20 + 15 = 96 p.)
VSR:n Jälkeläisluokka C- maininta myönnetty 15.11.2015
YLA2 palkittu maaliskuussa 2016 (pistein 25 (16+9) + 33 (21+12) + 17 + 12 + 4 = 91 p.)

All-Sim Evaluation: 66%, Premier


Tähdenlennon Aarre omaa hyvin ihastuttavan luonteen. Ensisilmäyksellä sitä tuskin uskoisi edes oriksi sen rauhallisen olemuksen takia. Arttu jaksaa innostua aina kaikista uusista asioista, se pitää oppimisesta ja on hoitajien kanssa erittäin yhteistyönhaluinen - voisiko enempää toivoa? Tietenkin, koska orihan on kyseessä, omaa se paljon tahdonvoimaa ja jos se saa jotain päähänsä, niin sitähän ei sitten kukaan pidättele. Arttu osaa yleensä käyttäytyä joka tilanteessa esimerkillisesti, se ei pompi ympäriinsä ja riehu turhia, vaan seisoo nätisti oman hoitajansa vierellä. Arttu on lempeän luonteensa ansiosta sellainen hevonen, jota voivat huoletta käsitellä myös lapset, tämä orihan ei koskaan pahastu ylimääräisistä rapsutuksista tai porkkananpaloista. Luonteensa puolesta ori on myös täydellinen estehevonen, se ei ole ollenkaan hätäinen, eikä se kohella, vaan suorittaa asiansa loppuun asti kunnolla.

Hoidettaessa Arttu ei ole ollenkaan vaativa, esimerkiksi ratsastusvalmiuteen sen saa vaivatta muutamassa minuutissa. Kun Artun karsinaan astuu, on se luultavasti korvat hörössä ovella vastassa karsinaan tulijaa. Yleensä oria ei tarvitse laittaa kiinni harjauksen ja varustamisen ajaksi, sillä se pysyy nätisti paikoillaan pienestä käskystäkin. Harjaamisesta ori nauttii täysin, se alkaa lepuuttamaan takajalkaansa ja ummistaa silmänsä - näin pienellä toimenpiteellä saadaan Arttu rentoutumaan. Pään harjaus ei ole herran mielestä maailman ihanin asia, mutta pienen taistelun jälkeen ori yleensä luovuttaa. Kavioiden puhdistus onnistuu todella helposti: kun hoitaja on ottanut yhden kavion maasta käteensä, Arttu nostaa loput jalat itsestään. Välillä ori tosin alkaa vetämään kaviotaan pois hoitajan otteesta, mutta silloin on vain topakasti kiellettävä hevosta. Varusteiden laittokaan ei kuulu tämän hevosen mielipuuhiin, mutta antaa se silti varustaa itsensä nätisti. Satuloidessa Arttu tietenkin luimii, pullistelee hieman ja ehkä nostelee takakaviotaan. Näistä viesteistä huolimatta satulavyö menee helposti kiinni, eikä sen kanssa tule suurempia ongelmia. Suitsiessa Arttu pitää päänsä kiltisti alhaalla ja ottaa kuolaimetkin suuhun vastustelematta. Yleisesti Arttu on siis helppo hoidettava, joka ei hoitajaltaan paljoa vaadi.

Ratsastaessa ori osaa olla mukava, nöyrä ratsu, mutta se riippuu täysin päivästä. Selästä se osaa olla aika ailahteleva. Mikäli tunti alkaa hyvin Artun kulkiessa reippaasti, saattaa se päättyä aivan toisenlaisissa merkeissä. Orin selkään noustessa se pysyy hyvin paikoillaan, odottaen merkkiä milloin saa lähteä eteenpäin. Arttu ei omaa ratsastessa vakionopeutta, välillä se on hyvinkin laiska ja välillä kiitää hirmuista vauhtia. Hyvällä ratsastajalla ori on todella kaunista katseltavaa kilparadoilla, mikäli se vain jaksaa keskittyä asiaan ja kuunnella ratsastajaansa. Tähän mennessä orin suurin pahe on ollut juuri se, ettei se ratsastaessa jaksa enää totella ratsastajaansa, vaan lähtee kulkemaan aivan päinvastoin koetellakseen selässä istuvan hermoja. Mutta tosiaan, mikäli Artun saa kulkemaan nätisti, paljastuu siitä suorastaan unelmien hevonen. Ori kuuntelee parhaiten pohje-, sekä ääniapuja, joilla sen saakin parhaiten liikkumaan eteen. Suustaan Arttu on erittäin kova, turha riuhtominen ohjasta ei siis ainakaan paranna luultavasti valmiiksi tukalia tilanteita. Esteratsastus on tämän hevosen ehdoton vahvuus. Arttu omaa hyvän hyppytyylin, ainoat miinukset alkavat tulla siinä vaiheessa, kun Arttu alkaa vähän kuumeta ja lähtee menemään hirmuisella vauhdilla ryöstäen. Ori vaatiikin esteillä selkäänsä hieman kokeneemman ratsastajan. Maastossa Muskotti on hyvin varmajalkainen, se ei säiky lähes mitään, eikä turhia kyttäile. Muutenkin se kulkee hyvin rauhallisesti, olipa seurassa hevostoveri tai ei. Vaikka ori osaakin olla ratsastaessa hieman haastava, on se silti myös hyvä opetushevonen aloitteleville ratsastajille.

Arttu on suorastaan ihanteellinen kilpahevonen - se on hyvin varma, reipas, eikä se aristele uusiakaan paikkoja. Matkat kisapaikoille onnistuvat tämän hevosen kanssa hyvin, Arttu menee tallin pihassa nätisti traileriin, eikä lastauksessa tule muutenkaan orin kanssa suurempia ongelmia. Arttu malttaa pitkätkin matkat seisoa aloillaan, eikä välttämättä tarvitse edes hevostoveria mukaan. Kun kilpapaikalle saavutaan, käyttäytyy herra rauhallisesti. Se ei näe hyödykseen hötkyillä ympäriinsä, vaan pysyy porukoidensa lähettyvillä. Tietenkin uudet paikat ovat aina mielenkiintoisia, lisäksi kun ympärillä pyörii paljon uusia hevostuttavuuksia ja näin ollen Arttu ei ehkä niin hyvin keskity olennaisiin asioihin kuin kotitallilla. Lämmittelyt ovat kisoissa orin kanssa hyvin tärkeitä, mikäli ei halua että itse kilpasuoritus on pelkkää häsläystä ja sitä, kun Arttu ei jaksaisi kuunnella ratsastajaansa. Kun suoritus alkaa, tajuaa Arttu kuitenkin sen, ettei nyt olla kotitallilla estevalmennuksessa ja yrittääkin parhaansa mukaan keskittyä ja totella. Orilla kilpaillaan esteratsastuksen parissa 80cm luokkia, joissa sijoittuminen riippuu täysin siitä, millä tuulella Arttu on.

Sukuselvitys

i. Kingin Kaappaus
sh-o, rtkm, 150cm
ei virtuaalimaailmassa
ii. Saaran Hurrikaani
sh-o, tprt, 153cm
ei virtuaalimaailmassa
iii. Morin Poika
ei virtuaalimaailmassa
iie. Lumottu Kaunotar
ei virtuaalimaailmassa
ie. Hovin Eloisa
sh-t, rtkm, 149cm
ei virtuaalimaailmassa
iei. Sotilas
ei virtuaalimaailmassa
iee. Surusilmä
ei virtuaalimaailmassa
e. Anjan Tulisielu
sh-t, tprt, 146cm
ei virtuaalimaailmassa
ei. Tukkijätkän Ralli
sh-o, prt, 145cm
ei virtuaalimaailmassa
eii. Tukkijätkä
ei virtuaalimaailmassa
eie. Keskiyön Pilvi
ei virtuaalimaailmassa
ee. Sädekehä
sh-t, prt, 155cm
ei virtuaalimaailmassa
eei. Kristianin Huijari
ei virtuaalimaailmassa
eee. Draamakuningatar
ei virtuaalimaailmassa

Isä Kingin Kaappaus on rautiaankimo, 150cm korkea suomenhevosori, joka on luonteeltaan isänisänsä tapaan erittäin orimainen ja rasavilli. Estepainotteinen herra on nykyisin jäänyt jo virallisesti eläkkeelle, mutta kilpailee kuitenkin satunnaisesti 80cm tason esteluokissa. Menestystä Kingi niitti nuoruusvuosina runsaasti, joten eläkepäivien huonot sijoitukset ei enää haittaa. Siinä missä Kingi menestyi painotuslajissaan, samaa ei voi sanoa näyttelyistä. Tämä herra ei todellakaan ole komeimmasta päästä, eikä edes järin rodunomaisen näköinen joten kysyntää jalostukseen löytyy vain menestyksen vuoksi. Tällä hetkellä Kingillä on jälkeläisiä kaksitoista.

    Isänisä Saaran Hurrikaani oli tummanpunarautias, 153cm korkea suomenhevosori joka periytti erittäin vahvasti omaa upeaa rautiasta väritystään. Lähes kaikki orin kahdestakymmenestä jälkeläisestä omaa isänsä värityksen vaikka varsan emänä olisi ollut minkä tahansa värinen tamma. Kilpakentillä ori pärjäsi omassa painotuslajissaan, esteratsastuksessa hyvin vahvasti. Menestyksen myötä kysyntää jalostukselle oli runsaasti vielä senkin jälkeen, kun ori oli siirtynyt täyseläkkeelle. 26-vuotisen elämänsä aikana Hurrikaani ehti vierailla myös näyttelyissä kohtalaisella menestyksellä.

    Isänemä Hovin Eloisa oli rautiaankimo, 149cm korkea suomenhevostamma, joka kilpaili suhteellisen hyvällä menestyksellä painotuslajissaan esteratsastuksessa. Elisa omisti mahtavan suorituskyvyn ja se tahtoi aina miellyttää ihmisiä. Tämän vuoksi tammalla oli äärimmäisen mukava ratsastaa. Tottakai sijoituksia ja voittojakin ropisi todella kovaa vauhtia juurikin tuon suuren suorituskyvyn vuoksi. Jälkeläisiä tämä neiti ehti elämänsä aikana saamaan vain yhden kappaleen.

Emä Anjan Tulisielu oli tummanpunarautias, 146cm korkea suomenpienhevostamma jolla kilpailtiin suhteellisen tasaisesti kenttä- sekä estekilpailuissa. Sijoituksia kerättiin molemmista lajeista kohtuullisesti. Vaikka Tuuli ehti kilpailla runsaasti, ei tamman elämä kuitenkaan jatkunut kovinkaan pitkään. Tuuli menehtyi tapaturmaisesti auto-onnettomuudessa, kun sitä oltiin kuljettamassa kotiin kantakirjaustilaisuudesta vain 13-vuoden ikäisenä. Jälkeläisiäkin Tuuli ehti saamaan vain yhden, mutta ainakin neiti pääsi jatkamaan sukuaan.

    Emänisä Tukkijätkän Ralli oli punarautias, 145cm korkea suomenpienhevosori jolla kilpailtiin sekä este-, että kenttäratsastuksessa. Vaikka menestys olikin kohtuullista molemmissa lajeissa, oli ori kuitenkin selvästi parempi esteratsastuksessa. Luonteeltaan tämä herra oli herkästi jekkuja keksivä ja siksi monet Ranen kanssa toimivat ihmiset saivatkin vain harmaita hiuksia, vaikka tarkoituksena olisi ollut kiva yhteishetki komean orin kanssa. Tämän herran omistaja halusi viedä ratsunsa vain yhteen laatuarvosteluun, päätettiin Rane viedä esteratsastusjaoksen laatuarvosteluun arvosteltavaksi ja ilmeisesti päätös oli aivan oikea. Kotiin vietiin tuliaisiksi tilaisuudesta ensimäinen palkinto. Jälkeläisiä Rane sai kahdeksantoista.

    Emänemä Sädekehä oli punarautias, 155cm korkea, esteratsastuspainotteinen suomenhevostamma, joka omasi erittäin kauniit sekä lennokkaat askeleet ja pärjäsi niiden ansiosta painotuslajissaan erityisen hyvin. Tämän tamman kanssa kilpailtiin nimittäin jopa kansainvälisellä tasolla. Useat jaksoivatkin hämmästellä neidin osaavuutta, vaikka osaaminen olikin varmasti suurimmilta osin kiinni Säteen omistajasta, joka oli yksi Suomen sen ajan tunnetuimmista esteratsastajista. Omistajan mielestä ulkopuolisten arvostelut olivat kumminkin aivan turhia ja senpä vuoksi tammaa ei viety ikinä mikäänlaisiin laatuarvosteluihin eikä kantakirjauksiin. 28-vuotiaana vanhuuden tuomiin vaivoihin menehtynyt Säde sai elämänsä aikana kahdeksan jälkeläistä.

Kilpailut

Näyttelymenestys
(2x MVA-SERT, 5x irtoSERT)
12.06.2014 NJ, Kärmeniemi, irtoSERT (LKV2), päätuom. Kerppa
17.06.2014 NJ, Micram Raceponies, irtoSERT (LKV3), päätuom. Kerppa
31.08.2014 NJ, Whispering Heaven, irtoSERT (LKV1), päätuom. Kerppa
14.09.2014 NJ, Vaapukka, irtoSERT (LKV5), päätuom. Kerppa
15.12.2014 NJ, Huvitutti, MVA-SERT (BIS1), päätuom. Jade
16.12.2014 NJ, Delmenhorst, irtoSERT (LKV2), päätuom. Welby
19.12.2014 NJ, Taikakuun Kartano, MVA-SERT (BIS5), päätuom. Welby
15.05.2015 VSR, Suomenhevosten rotunäyttely, III-palkinto (tuom. alaera)

Kilpailustatistiikka
(laji: sijoitukset: voitto - toinen sija - kolmas sija)
Esteratsastus: 56: 11 - 8 - 11

06.04.2014   ERJ   Huvitutti   80cm   4/40
11.04.2014   ERJ   Huvitutti   80cm   1/40
24.04.2014   ERJ   Huvitus   80cm   3/40
26.04.2014   ERJ   Huvitus   80cm   6/40
27.04.2014   ERJ   Huvitus   80cm   2/40
28.04.2014   ERJ   Huvitus   80cm   2/40
28.04.2014   ERJ   Muiston Suomenhevoset   80cm   3/40
29.04.2014   ERJ   Muiston Suomenhevoset   80cm   6/40
30.04.2014   ERJ   Muiston Suomenhevoset   80cm   5/40
07.05.2014   ERJ   Huvitutti   80cm   6/40
08.05.2014   ERJ   Huvitutti   80cm   1/40
12.05.2014   ERJ   Huvitutti   80cm   6/40
15.05.2014   ERJ   Huvitutti   80cm   4/40
16.05.2014   ERJ   Huvitutti   80cm   4/40
02.06.2014   ERJ   Huvitutti   80cm   1/40
07.06.2014   ERJ   Muiston suomenhevoset   80cm   2/40
08.06.2014   ERJ   Huvitutti   80cm   6/40
08.06.2014   ERJ   Muiston suomenhevoset   80cm   4/40
14.06.2014   ERJ   Hengenvaara   80cm   5/50
20.06.2014   ERJ   Virtuaalitalli Wuki   80cm   3/62
03.07.2014   ERJ   Huvitutti   80cm   5/40
04.07.2014   ERJ   Team Obnoxious   80cm   01/30
04.07.2014   ERJ   Huvitutti   80cm   1/40
06.07.2014   ERJ   Huvitutti   80cm   3/40
06.07.2014   ERJ   Huvitutti   80cm   1/40
07.07.2014   ERJ   Huvitutti   80cm   5/40
08.07.2014   ERJ   Huvitutti   80cm   1/40
09.07.2014   ERJ   Elisan yksityiset   80cm   01/30
31.07.2014   ERJ   Rätvänä   80cm   5/30
01.08.2014   ERJ   Lai'e Welsh   80cm   3/30
03.08.2014   ERJ   Lai'e Welsh   80cm   1/30
09.08.2014   ERJ   Lai'e Welsh   80cm   5/30
05.08.2014   ERJ   Huvitutti   80cm   2/40
11.08.2014   ERJ   Huvitutti   80cm   3/40
12.08.2014   ERJ   Huvitutti   80cm   5/40
15.08.2014   ERJ   Huvitutti   80cm   3/40
18.08.2014   ERJ   Huvitutti   80cm   6/40
28.08.2014   ERJ   Mörkövaara   80cm   2/40
29.08.2014   ERJ   Stall Ahlstedt   80cm   4/40
29.08.2014   ERJ   Stall Ahlstedt   80cm   4/40
30.08.2014   ERJ   Stall Ahlstedt   80cm   5/40
30.08.2014   ERJ   Mörkövaara   80cm   1/40
02.09.2014   ERJ   Heartland   80cm   2/50
03.09.2014   ERJ   Pirunkorpi   80cm   3/50
04.09.2014   ERJ   Marvel Ponies   80cm   1/36
04.09.2014   ERJ   Marvel Ponies   80cm   6/40
05.09.2014   ERJ   Heartland   80cm   7/50
06.09.2014   ERJ   Pirunkorpi   80cm   2/50
07.09.2014   ERJ   Crayon   80cm   1/50
10.09.2014   ERJ   Pirunkorpi   80cm   5/50
12.09.2014   ERJ   Saanilan Suomenhevoset   80cm   5/30
15.09.2014   ERJ   Crayon   80cm   3/30
15.09.2014   ERJ   Saanilan Suomenhevoset   80cm   3/30
17.09.2014   ERJ   Crayon   80cm   1/30
18.09.2014   ERJ   Saanilan Suomenhevoset   80cm   3/30
19.09.2014   ERJ   Crayon   80cm   2/30

Päiväkirja

20. lokakuuta 2015 - Estevalmennus, valmentajana Juuli (kirjoittanut omistaja)
Jennyn ja Artun suorittaessa verryttelyä kasasin kentälle lyhyen, mutta notkeutta vaativan radan. Aiheenamme olivat siis tiukat käännökset, joissa Artulta vaadittiin notkeutta ja ratsastajalta hyvin suunniteltuja ja toteutettuja apuja. Otimme verryttelyn loppuun vielä kahdeksikkoa ravissa ja käynnissä, koska ori näytti hitusen jäykältä. Jenny sai suostutella pitkään oriaan taipumaan kunnolla, mutta lopulta Arttu saatiin notkeaksi, ja ori alkoikin liikkumaan oikein mukavasti eteenpäin. Toiseen suuntaan oli sama juttu ja tällä kertaa meni hieman pidempään saada Arttu taipumaan. Alussa se tuntui hieman hangoittelevan vastaan ja kyseenalaistamaan Jennynn apuja. Pienen välien selvittelyn jälkeen Jenny sai Artun kuitenkin taipumaan myös toiseen suuntaan. Verryttelyhypyiksi otimme pari matalaa estettä, joissa ei ollut mitään ihmeellistä. Arttua tämä ei tuntunut miellyttävän, se olisi halunnut jotain vaativampaa. Ori nimittäin hyppäsi verryttelyhypyt hyvin vaatimattomasti ja puomeja hipoen. Helpoilla esteillä en kauaa ratsukkoa kiusannut, kun aloimme jo tutustua itse tehtävään. Rata tulisi vaatimaan ratsukolta kuuliaisuutta ja erityisesti tarkkuutta. Radassa oli yhteensä viisi estettä ja tulimme koko radan heti kerralla. Jo ensimmäisen esteen jälkeen huomasin, että Arttu laukkasi aivan liian pitkänä ja Jennyn ulottumattomissa. Toiselle esteelle lähestyminen menikin aivan pieleen ja Arttu hädin tuskin pääsi esteen yli, kun tuli aivan vinossa. Puhalsin pelin seis. Huomautin asiasta Jennyä ja aloitimme radan alusta. Nyt ratsastajan sisäestäessä ongelman, alkoi meno näyttämään paljon paremmalta. Tosin välillä Artun laukka venyi pitkäksi, mutta ennen estettä Jenny sai sen kuitenkin hallintaan. Tulimme radan vielä toisesta suunnasta ja tällä kertaa ilman mitään ongelmia.

01. elokuuta 2015 - Estevalmennus, valmentajana Pierra
Saavuin valmentamaan Arttu-nimistä suomenhevosoria, jota verryteltiin jo kentällä täysi tohina päällä. Ori liikkui reippaasti, vaikka yrittikin hieman luistaa työnteosta etenkin kulmissa. Ratsukon puomityöskentely oli kuitenkin hyvän näköistä hevosen liikkuessa sulavasti ja astellessa tarkasti puomien yli. Korotin muutaman puomin pieniksi kavaleteiksi, jotta Arttu saisi vielä tehokkaampaa tarkkuustreeniä. Isoille esteille siirryttäessämme orissa alkoi näkyä merkkejä ylienergisyydestä, ja tämä koittikin pariin otteeseen rynniä esteelle. Ratsastaja pisti ratsunsa kuitenkin nopeasti kuriin, ja käskin häntä tekemään pari volttia hevosen rauhoittamiseksi. Otimmekin tavaksi tehdä aina pienen ympyrän ennen estettä, jottei Artulla olisi aikaa lähteä kaahottelemaan. Hypyt ori hoiti kuitenkin näppärästi, ja tämä keskittyi loppuun asti laskeutuen pehmeästi. Viimeiseksi otimme pari kertaa kolmen esteen sarjan, jossa viimeinen este oli kaarevalla uralla. Suoralla uralla ori teki melko mutkaisen lähestymisen, mutta kaarroksessa olevalle esteelle lähestyminen oli hyvin onnistunut Artun asettuessa nätisti ja sovittaen askeleensa hyvin esteelle. Loppuajan teimme vielä yksinkertaisia puomiharjoituksia, minkä jälkeen ratsukko aloitti itsenäiset loppuverryttelyt.

14. heinäkuuta 2015 - Estevalmennus, valmentajana Juuli (kirjoittanut omistaja)
Saapuessani kerrankin etuajassa tallipihaan, oli Jenny vasta nousemassa Tähdenlennon Aarteen selkään. Heti, kun ratsastaja istui tukevasti ratsunsa selässä, ryhdyimme hommiin. Alkuverryttelyssä Arttu oli hieman tahmea, mutta kovin yhteistyöhaluinen ja nöyrän oloinen. Se liikkui pienestäkin avusta, mutta Jenny sai silti ratsastaa sitä eteen ja herätellä sen aamu-unistaan työntekoon. Aloitimme harjoitukset tulemalla kaarevalla uralla kahta kavalettia, joiden väliin tuli jäädä 3-4 laukkaa. Se selvästi herätteli Arttuakin hyppyihin, sillä se alkoi jopa innostua päästessään vähän hyppimään ja suorastaan pörisi kuin höyryjuna esteiden välillä. Se ei kuitenkaan missään vaiheessa lähtenyt käsistä tai ollut rauhaton, vaan kulki kauniisti läpi kropastaan ja rehellisesti avuilla. Kavaleteissa ei ollut sen kummempaa mainittavaa, joten siirryttiin seuraavaan tehtävään, mikä oli kahdeksikon muotoon pystytetty muutama pystyeste, joita ratsastettiin koko kenttää hyödyntäen. Tarkoitus oli saada aktivoitua laukkaa ja laukanvaihtoja esteiden päällä. Alkuun Arttu ei oikein hoksannut laukanvaihto-ideaa ja suorastaan rynni esteiden lävitse, vaikka se niin kovin rauhallisesti suorittikin ensimmäisen tehtävän. Toistoja toistojen perään, ja ori alkoi pikkuhiljaa ymmärtää homman ideaa ja vaihdotkin alkoivat sujua varsin mallikkaasti. Lyhyen hengähdystauon jälkeen hypättiin vielä pientä rataa, joka sisälsi näitä pystyjä, sarjan sekä kaarevalla uralla olevat pari pienempää estettä. Radalla ei tullut sen suurempia ongelmia, ainoastaan muutama tiukka kaarre sai sen hieman kaatumaan sisään ja täten menettämään laukan rytmiä, mikä taasen heijastui huonona lähestymisenä seuraavalle esteelle. Jenny ratsasti kuitenkin taitavasti ja osasi ennakoida hevoselle haasteellisia kohtia, joten muutaman kierroksen jälkeen meno alkoi näyttää oikein kivalta. Loppuun kehotin Jennyä vielä ratsastamaan huolelliset eteen-alas-verryttelyt.

31. joulukuuta 2014 - Päiväkirjamerkintä, kirjoittanut omistaja
Kamala nenän jäädyttävä pakkanen ja niskavilloihin pureva tuuli eivät kovasti houkutelleet maastoretkelle, mutta en aikonut perääntyä, kun päätös oli jo tehty. Iskin pipon syvemmälle päähän, kiristin kaulahuivin tiukemmalle ja lähdin hakemaan Arttua tarhasta. Oria ei pureva pakkanen näyttänyt haittaavan lainkaan, se oli oikeastaan intoa puhkuen portilla vastassa hytisevää omistajaansa. Kiinnitin narun orin riimuun ja riensin korskuvan orin vieressä äkkiä talliin, jossa oli onneksi kotoisan lämmintä. Riisuin orilta loimen ja hiljaa mielessäni toivoin ilman kirkastuvan, jotta ulos lähtö olisi mielekkäämpää. En ymmärrä miten pieni pakkanen voi tuntua näin kamalalta. Ja se tuuli...
Harjailin Arttua aivan kaikessa rauhassa ja nautin sen seurasta, kun se oli erityisen rauhallisella tuulella. Laitoin joka jalkaan suojat ja varustin hevosen valmiiksi. Kuin ihmeen kaupalla oli taivaanisä kuullut rukoukseni ja laittoi auringon paistamaan. Mielialani nousi hetkessä ja pakkasesta välittämättä, nousin orin selkään ja ohjasin sen metsäpolulle, joka lähtee tallipihasta. Parin viime päivän aikana satanut lumi peitti maan niin laajalti, kuin silmä vain kantoi. Ilma oli selkeä ja aurinko paistoi pilvien lomasta. Pakkanen paukkui ja sai uloshengityksen aikana tulemaan höyryä. Vaikka olen kesätyttö läpikotaisin, talvisessa kunnon pakkaspäivässä on vain jotain ihanaa. Se saa maailman näyttämään jotenkin kauniimmalta.
Rupattelin Artulle omaan tapaani niitä näitä, vaikka ori tuskin minua ymmärtää. Reippaassa käynnissä siirryttiin metsäpolulta sivutielle, keräsin ohjia ja annoin orille merkin lähteä ravaamaan. Arttu siirtyi reipahkoon raviin, kaarsi tapaansa kaulansa ja vilkuili oikealle puolella niinkuin joka kerta samassa kohtaa. En tiedä mikä siinä kohdassa saa orin vähän jännittymään, mutta johtuu varmaan siitä puiden lomasta pilkottavasta vanhasta vajasta. Ravailtiin pitkä pätkä ja hiekkatien vaihtuessa leveämpään tiehen nostin laukan. Siinä auringon paisteessa laukatessa ei vaan voi olla hymyilemättä ja siinä onnellisuudessani annoin orin siirtyä vain yhä lujempaan vauhtiin ja kohta mentiinkin sitten ihan täysiä. Laukkapätkän jälkeen ravailtiin hetki rauhallisesti ja siirryttiin lopuksi käyntiin.
Kun pääsimme takaisin tallille, riisuin orin varusteet, kannoin sille heinät karsinaan ja jätin sen rauhassa syömään. Ori hikosi reissulla jonkun verran, joten se sai vielä kuivatusloimen niskaan. Sovimme vielä tallityöntekijän kanssa, että hän vie orin tarhaan sen syötyä ja kun on kuivunut kunnolla. Pakkailin omat kamani sekä siivosin jälkeni, jonka jälkeen lähdin kotia kohti, jossa minua odotti kuuma kuppi kaakaota ja paksu peitto.

31. elokuuta 2014 - Estevalmennus, valmentajana Sani
Vesisateen kastelemalla kentällä tepasteli komeaakin komeampi suomenpienhevosori. Ravi oli hieman löysän näköistä ja huomautinkin ratsastajalle heti asiasta. Pian ravi muuttuikin paljon reippaammaksi ja pääsin rakentamaan rataa. Kokosin kentän toiselle pitkälle sivulle neljän esteen sarjan, jossa oli vaihtelevan kokoiset välit. Toiselle pitkälle sivulle kokosin vielä innarin veryttelyesteeksi. Kun ratsukko oli verytelty hyvin ja ori oli saatu heräämään aloitimme hyppäämisen. Olin jättänyt innarista ensimmäisen esteen vielä maapuomeiksi, ja toinen oli pieni pysty. Este sujui hyvin ja korotin vielä etummaisen pystyksi. Jatkoimme tämän sujuessa sarjalle, jonka ensimmäinen este oli ristikko ja viimeinen pieni okseri. Ensimmäinen kerta sujui hyvin ja korotinkin melko reippaasti esteitä. Toisella kertaa ori tuli hieman levottomasti ja liian reippaassa laukassa, seuraavalla kertaa ratsastaja sai ihan tosissaan pidellä ratsuaan. Kerroin ratsastajalle muutaman vinkin, jolla vauhtia saisi hidastettua ja korotin taas hieman esteitä. Nyt sujui paljon paremmin, vaikka vauhdissa oli vielä hieman hiomista. Toistimme harjoitusta muutaman kerran ja vähitellen suoritus muuttui paljon paremmaksi. Arttu näytti nauttivan todella paljon tehtävästään ja heitä oli mukava valmentaa.

16. elokuuta 2014 - Estevalmennus, valmentajana Jasmin
Tänään vuorossa Jenny ja Arttu. Jenny ja Arttu saa lämmitellä ristikoilla jotka on sijoitettu niin, että tulee paljon käännöksiä. Tämä ihan vain siksi, että ratsu saadaan taipumaan hyvin. Kasaan samalla heille 80cm esteitä, joiden kanssa olisi tarkoitus kokeilla vähän radalta oikomista ajan säästämiseksi. Notkeutta tähän tarvitaan sillä ori on ehdittävä suoristamaan nopeasti. Ratsukon aloitellessa pystyltä heidän on käännyttävä nopeasti, koska muuten he menisivät värästä suunnasta kohti okseria. Ratsukko kääntyy ja ratsastaa kohti toista pystyä. Pystyn jälkeen tulee sarja, jossa orilta meinaa vauhti loppua kesken. Se suorittaa esteen kuitenkin ilman virheitä. Nyt on sitten se okseri, jonka jälkeen voi hypätä sen saman pystyn josta ratsukko aloitti. Ori hyppää okserin yli. Pysty onkin liian yllättävästi edessä ja ori vähän epäröi ennen hyppyä. Esteen yli päästään kolauttamalla puomia, joka jää kannattimille. Annan Jennyn ja Artun lopetella.

Kaikki materiaali, ellei toisinmainita © Jenny     -     Taustakuva © www.lasikuu.net/vapaasti     -     Sivun alkuun     -     Pääsivulle
In Our Memories